A TDK jelentkezési határidejének aktualitása kapcsán ebben a hónapban a TDK-ról kérdeztünk Titeket!

Bizonyára Te is hallottál már a TDK-ról, melynek “házi fordulóját” novemberben tartják. Mit tudsz róla? Téged érdekel a kutatás? Gondolkodtál már azon, hogy Te is részt veszel ezen az eseményen, akár mint versenyző, akár mint néző? Ha nem, miért? Szerinted milyen előnyökkel jár, ha TDK-zol?

Hajdú Sára (másodév)

Azt tudom a TDK-ról, hogy valamilyen tudomány-témakört kiválasztasz, és sok anyaggyűjtés, illetve kutatás segítségével csinálsz egy előadást. Az előadásokat értékelik, és az igazán jók mehetnek OTDK-ra. Ezt lehet közösen valakivel készíteni, és tanári segítséget is kapsz az elkészítésnél. Később kicsit hozzátéve szakdogának beadható. Meg persze az építő250 is megköveteli. Szeretnék majd TDk-zni, azt még nem tudom milyen téma érdekelne. Sajnos még nem voltam ezen az eseményen, viszont jó lenne megnézni, hogy pontosan hogyan zajlik ez le, és milyen szintűek az előadások.

Négyesi Klaudia (negyedév)

Igen, hallottam már róla, hallgatóként már résztvevő is voltam. Nekem mindig is tetszettek a kutatással járó feladatok, ezért döntöttem úgy, hogy az idei konferenciára én is szeretnék előállni egy kutatási témával. Szerintem az egész esemény nagyon hasznos, hallgatóként már csak azért is, mert szélesíteni lehet a látókörünket, új dolgokról hallhatunk, amik esetleg nem feltétlen fordulnak elő az egyetemi tananyagban. Versenyzőként pedig pláne nagyon sok tanulási lehetőséget rejteget, illetve egy tök jó kihívás is a kitartásra és az előadás tartásra is. Az oktatók, akár munkáltatók is nagyon értékelik, ha valaki belevág, ezért kapcsolatépítésnek is nagyon jó tud lenni.

Galambos Andrea (negyedév)

A TDK-t, azaz a Tudományos Diákköri Konferenciát minden év novemberében rendezik meg, melyen a hallgatóknak saját szekciójukban lehetőségük nyílik beszámolni kutatásaikról. A TDK az egyik legjobb lehetőség arra, hogy komolyan foglalkozzunk egyetemi éveink alatt egy általunk érdekesnek és fontosnak tartott témával. Engem is határozottan érdekel a kutatás. Az elmúlt félévek felkeltették az érdeklődésemet, szeretnék ebbe az irányba továbbmenni. Egyetemi éveim alatt tervezem, hogy részt veszek a konferencián. Ezt egy remek lehetőségnek tartom arra, hogy felkészüljek a diplomára. A diplomára való felkészülés mellett megismerkedhetünk hasonló érdeklődésű hallgatókkal, előnyt jelent a mesterszakra való jelentkezéskor, illetve szakmailag is óriási előnyt jelent.

Mészáros Dávid (negyedév)

Ez egy diákok közti „verseny”, amely komolyabb felkészültséget igényel. Először a BME tanulóival kell összemérni a képességeinket, jó eredmény elérésével országos konferenciákon is részt lehet venni a tanulmányunkkal. Engem is érdekel a kutatás, összességében nagyon hasznosnak tartom, mert kutatás nélkül nem fejlődhetne a világ. Nagyon érdekes munka, és véleményem szerint sok kitartást igényel. Idei évben versenyzőként veszek részt, egyik barátommal közösen könnyűbetonok témakörben tevékenykedünk. Szerintem sok előnnyel járhat TDK-zni. Jó eredménnyel zárva elismerést kapunk, ami talán a legfontosabb, valamint sok új emberrel ismerkedhetünk meg munkánk folyamán és MSC pontokat is jelenthetnek, amelyek fontosak lehetnek a felvételinél. Úgy gondolom, hogy ha a későbbiekben ez megjelenik az önéletrajzunkban, akkor am unkáltatóknál is plusz pont lehet.