Építókocka

Interjú a Zöld Kör körvezetőjével

Idén végre kolin belül találkozhattunk egy új körrel, amire régóta nem volt példa. A VPK Zöld Kör körvezetőjével, Somodi Áronnal beszélgettünk, hogy honnan indult a gondolat, hogy ebből kör legyen, mik a további tervek, illetve maga a kör működése és tagjai milyen feladatot látnak el.

KR: Szia Áron! Kezdjük is az elején, kérlek mesélj magáról a körről, hogy hogyan indult?

SÁ: Szia Roli! Előszőr is köszönöm a megkeresést. Maga a gondolat még akkor fogalmazódott meg bennem, amikor a Schönherzben laktam. Nagyon zavart, hogy a használt olajat mindenki a lefolyóba önti. Ezért pár barátommal kartonból és PET palackból csináltunk DIY olajgyűjtőket. Innen indult el minden. Utána az élet más szakirány felé sodort, változott a koli és a barátok is, de a zöld gondolkodás ugyanúgy megmaradt.

KR: Mióta, vagy hogy alakult ki nálad ez a zöld gondolkodás?

SÁ: Ez egy nagyon jó kérdés, mivel már kiskorom óta foglalkoztatott, hogy hova kerül a szemét, amit megtermelünk viszont maga az aktív cselekvés a környezetvédelem terén csak a gimnáziumi éveim alatt kezdődött el. Elkezdtem környezettudatos témákban íródott cikkeket olvasni és videokat nézni YouTube-on. Ezek hatására először a saját, aztán a közvetlen környezetemet is beavattam a témába, így kezdődött el a családban az olaj és elemgyűjtés, illetve a kedvenc, a komposztálás.

KR: Jelenleg hogy épül fel a kör, hányan vagytok, és hogy lehet nálatok valaki jelölt vagy tag?

SÁ: Felépítés terén, pont ugyan úgy nézünk ki, mint minden másik kör, nálunk is van gazdasági és PR felelős és természetesen körvezető. Egy poszt van, ami csakis nálunk található, az EZK kari köri képviselő, amely tisztséget Halászi Noémi tölt be. Neki az a feladata, hogy tartsa a kapcsolatot az Egyetemi Zöld Körrel és képviselje a kört az EZK gyűlésein. Félév elején tartottunk nyílt gyűlést, ugyanezt meg szeretnénk tartani a következő félév elején is, ekkor bárki lejöhet, megnézheti mit csinálunk és jelentkezhet jelöltnek.

KR: Milyen gyakran és hol szoktatok gyűlni a VPK-ban, illetve hogy néz ki egy gyűlés?

SÁ: Az A109-ben van a körhelyink. Régen ez volt a HK tárgyaló, viszont miután a Hallgatói Képviselet felköltözött a 9. emeletre, üresen porosodott ez a terem. Ezt kaptuk meg körhelyi gyanánt. Félév elején kitakarítottuk, kifestettük, otthonosra berendeztük. A gyűlés időpontja mindig hétfő 20:00, viszont nem minden héten van, álltalában kéthetente szoktam gyűlést tartani. Gyűlésen pontról pontra végig megyünk az aktuális programokon, teendőkön és közösen gondolkozunk rajta, hogy tudjuk megvalósítani őket, szerintem pont ugyan úgy, mint bármelyik más kör a gyűlésén.

KR: Milyen tevékenységeitekkel találkozhattunk eddig?

SÁ: Először is mindenképpen szerettük volna felmérni, mire is van szüksége a Kollégiumnak. Ezért csináltunk egy több pontból álló kérdőívet, amire hozzávetőleg 200 válasz érkezett. Ebből a főbb tanulság az volt, hogy a kollégisták nem tudják mit és hogyan lehet szelektíven gyűjteni és hiányolják, hogy lehessen a zöldhulladékot gyűjteni. Ezért első akciónk volt az A épületben minden konyhába és a B épületben minden liftközbe kiragasztani egy tájékoztatót, amit ha valaki megnéz, tisztázni tudja az esetleges kételyeket, amik a mit hova dobjak kategóriába keletkezhetnek. Ennek sikerén felbuzdulva elkezdtük gyűjteni a konyhákban a zöldhulladékot. Ezt a kör zászlóshajójának tartom, mivel egy hatalmas projekt 19 szinten, több 100 ember zöldhulladékját gyűjteni és megfelelően elszállítani, viszont eddig mind a tapasztalatok, mind a visszajelzések nagyon pozitívak. A héten tartottunk közös szappanfőzést a VBK Zöld Körrel, ahol kicsit kevesebb, mint 100 db szappant sikerült készíteni. Decemberben pedig használtcikk és használtruha csere programmal fogunk jelentkezni, de erről később.

Köszönjük az interjút Somodi Áronnak, és a hasznos munkát a Zöld Körnek. A továbbiakban is kitartást kívánunk nekik tevékenységeikben, és sok sikert a köri életben!